Monty's diagonale 12/12 doorschuif systeem

Home Algemeen Introductie Podium Monty's diagonale 12/12 doorschuif systeem

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren geleden door Peet.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #484
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  Hoi, ik ben Monty
  Ik Kweek al een aantal jaren mijn eigen wietjes en dat bevalt me goed.
  Ik zal ook even mijn kweekmethode voorstellen,
  Ik kweek altijd van zaad af op 12/12.
  Alle planten in mijn g-tool 600 kast ervaren dus vanaf dag 0 12/12. Op 12/12 groeit zoon plant dan een week of 3 a 4 voordat het de ware bloei in schiet. De eerste twee tot drie weken van de ware bloei groeit een plant ook nog best wel wat. Indica’s wat minder dan sativa’s.

  Meestal zaai ik om de twee a drie weken 10 nieuwe zaden (regular) waar ik dan de twee beste vrouwen van door laat gaan.

  Mijn lamp hangt uit het midden van de kast en ik laat de kap dan schuin schijnen. De grootste planten schuiven door naar links. De jongste komen rechts in de kast. Als het zaakje eenmaal loopt oogst ik dus ook om de twee a drie weken twee planten. En zo schuift het hele zaakje door naar links.

  Dit heeft het voordeel dat ik verschillende strains door elkaar kan telen met verschillende bloeitijden. Een 22 weken Sativa blijft dan gewoon staan terwijl de snelle indica,s gewoon na 8 a 9 weken bloei geoogst worden. Verder voordeel vind ik dat ik steeds maar twee plantjes hoef te knippen en dat er altijd wat jongs in groei is in de kast. Ik vind het groeien eigenlijk veel leuker dan het bloeien.

  Als je van zaad af op 12/12 wil is het belangrijk dat het plantje van dag 0 12/12 ervaart. 1 dag meer licht geeft meteen een veel langere periode voordat het in bloei gaat. Dus niet op de vensterbank laten kiemen of zo maar meteen in onder de 12/12 lamp.

  Zoon jonge zaailing zet ik dan wat lager dan de rest zodat ze iets minder licht krijgt maar voldoende om niet te gaan strekken. Als duidelijk is dat het geen man is en ze groot genoeg zijn dan verpot ik ze in hun eindpot.

   

  Ik kweek diagonaal omdat de kast hele rare afmetingen heeft die eigenlijk helemaal niet bij het lichtbeeld van een 600 watt HPS passen

  buitenmaten  (h x b x d): 176 X 118 X 78cm                          binnenmaten (h x b x d): 161 X 115 X 75cm

   

  Zoals je ziet is de kast te langwerpig en eigenlijk veel te laag. Door diagonaal en uit het midden te gaan met de kap kom ik tot een voor mijn systeem in deze kast tot een beter benutten van het lichtbeeld.

   

  In een vierkante tent kan het om de twee weken zaaien en alles op 12/12 zeker ook maar dan hang je dus gewoon de kap horizontaal en in het midden.

  Een HPS geeft een rechthoekig optimaal lichtbeeld.

  Stel je hebt een 120 x 120 cm tent dan passen daar met gemak 16 11 liter potten in 16, 18 liters zou ook passen zelfs 16, 30 litertjes zou net moeten kunnen.

   

  De planten op plekken 6, 7,10 en 11 krijgen het meeste licht,

  daarna zijn de plekken 2,3,14 en 15 de beste plekken,

  nog minder licht krijgen de planten op plek 5, 8, 9 en 12,

  en het aller bekaaiste komen de planten op de plekken 1, 4, 13 en 16 er vanaf.

   

  Als je dit dus zonder dat je planten verplaatst zo zou afbloeien dan oogst je van plant 6, 7,10 en 11 met meeste maar 1, 4, 13 en 16 zullen zeker veel meer gestrekt zijn meer fluf en minder opbrengen.

   

  Ga je echter schuiven en gefaseerd zaaien en oogsten dan kun je gebruik maken van de verschillen van belichting op het oppervlak.

  Met 16 potten zou je dus 4 per keer om de 2 a 3 weken kunnen doen. Je start dus met 4 planten en zaait om de twee weken er 4 bij (fems)

  In de opstart zet je natuurlijk alles zo dicht mogelijk bij de sweetspot.

  Als het zaakje eenmaal vol is en loopt dan komen de zaailingen in de hoeken 1,4,13 en 16 te staan. Ze hebben toch niet meteen de volle mep licht nodig. Je zet ze natuurlijk op een verhoging zodat ze mooi gelijk staan of zelfs iets hoger dan het reeds aanwezige bladerdek.

  Planten in bloeifase 2 kunnen gerust op plek 5, 8, 9 en 12. In afbloei hebben ze niet meer zoveel licht nodig.

  De verpotte zaailingen gaan naar de plekken 2, 3, 14 en 15. Nog in groei kunnen deze wel wat licht gebruiken. Tot ze in de ware bloei schieten blijven ze hier staan.

  Eenmaal in ware bloei schuiven ze dan door naar de sweetspots 6,7,10 en 11. Hier verbrengen ze dus de fase van topopbouw, bloeifase 1.

   

   

  Als de plant het meeste licht vraagt staat ze dus ook op die plekken. Hierdoor krijgen dus alle planten in bloeifase 1 licht op een sweetspot en hierdoor oogst je dus uiteindelijk meer met doorschuiven en gefaseerd zaaien en oogsten.

   

   

  N.B.

  Dit hele verhaal geld dus enkel onder hps. Onder een tl lichtdek of een cobledkweek met de leds goed verdeeld heb je een veel gelijkmatiger lichtbeeld op de kweekoppervlakte en lukt deze truck dus niet.

   

  Verder is het een schema. In de praktijk zul je er achter komen dat het niet altijd zo mooi uitkomt. Zeker als je met verschillende strains en indica’s en sativa’s door elkaar gaat werken. Het blijft dus inschatten overwegen welke je erbij zaait en hoe je ze laat groeien, wel of niet vroeg toppen enz. Als je de strains kent is dat natuurlijk wel een groot voordeel want je moet met voor bedachte raden zaaien en kweken.

  #529
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  In de opkweek en afbloei hebben ze nu eenmaal minder licht nodig waarom zou je er geen gebruik van maken. Heden ten dagen met wat mooie leds is dat een ander verhaal ik zag bij rubol 730Nm leds das pas intresand

   

  #1740
  Peet
  Bijdrager
  12 Reputatie punten

  mooi verhaal, lekker kort zoals altijd :D B-)

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.