Houd uw internodes kort

Home Binnen Kweken Binnen kweken voor beginners Houd uw internodes kort

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #1048
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  Houd uw internodes kort door hoge nachttemperaturen.

  Gestrekte lange ijle planten zien we liever niet in de binnenteelt. Vaak kampen we met een hoogtelimiet (ik kan er over meepraten ghehehe) en lange ijle slappe planten leveren gewoonweg minder op dan stevige gedrongen planten. Er zijn verschillende manieren om de internodes kort te houden en hierdoor een sterke, robuuste, gedrongen plant te creëren die veel efficiëntere toppen zal produceren en dus tot een hogere oogst zullen leiden.

  De lichtkleur stuurt belangrijke ontwikkelings-processen het heeft effect op de uiteindelijke vorm van de plant, fenotype. Meer blauw aandeel in het licht heeft invloed op de vorming bladgroen en bladgroenkorrels, het opening van de huidmondjes en meer blauw aandeel zorgt ervoor dat er minder strekkingsgroei is. Kortere internodes.

  Minder blauw heeft ook invloed op het bladoppervlakte. Hoe minder blauw, groter bladoppervlak. Dit heeft te maken met het feit dat blauw licht veel intenser is dan rood. de plant past zich dus aan aan het beschikbare licht. Als de verhouding van het rood ten opzichte van het ver-rood laag is resulteert dit in langere planten (buurplantdetectie).. Voor de binnenteelt betekend dit dat het van belang is dat je onder de juiste lichtkleur voorgroeit om een gedrongen plant te krijgen, veel blauw dus.

  We weten inmiddels dat meer blauw in het lichtspectrum leid tot kortere internodes en meer rood in het spectrum tot langere internodes. Ook weten we dat de lengte van de donkerfase en de daarmee in verband staande auxine concentraties bij langere nachten voor meer celstrekking zorgt en dus ook voor langere internodes verantwoordelijk is. (lengtegroei tijdens de overgang van 18/6 naar 12/12)

  Echter een eenvoudige maar vaak vergeten en onderschatte methode is het controleren van je dag-nachttemperatuur!
  De internode lengte is direct gerelateerd aan het verschil tussen dag en nacht temperaturen. Hoe warmer de daglichtperiode ten opzichte van de nachtperiode is des te langer worden de internodes. Het omgekeerde geldt ook, hoe dichter je dag en nacht temperatuur bij elkaar liggen, hoe korter je internodes zullen zijn.

  Hoe kunnen we dit gegeven nu gebruiken tijdens de kweek¿
  Je Maximale temperatuur moet bij voorkeur niet boven 26° C uitkomen 28° C is echt het maximale, Doe er dus alles aan om onder deze maximale 28° C te blijven, 26° C is optimaal (‘s nachts de lampen aan, voldoende afzuigen, actief inblazen met lucht uit koele ruimte of van buiten, airconditioner, enz.). Een optimale temperatuur is 24 tot 26° C als de lampjes branden, en 20 tot 22° C als de lichten uit zijn.

  Deze temperatuurs-beïnvloedingstechniek werkt het beste bij het 12-12 lichtregiem. Dit komt goed uit omdat we weten dat tijdens de 12 uur nacht het hoger aandeel aan auxine voor meer celstrekking zorgt en we dit dus kunnen beperken door de nachttemperatuur te beïnvloeden. Wanneer we naar 12/12 gaan verhogen we de nachttemperatuur naar 25-26° C. (Thermostaat aangestuurde kachel)

  Tijdens de eerste 21 dagen na omschakelen van 18/12 op het 12/12 lichtregiem vertonen de meeste strains de grootste internode groei, waardoor dit het moment is om deze techniek toe te passen. De plant vormt nu het framewerk waarop de gehele verdere bloei berust is en ook de uiteindelijke budstructuur.

  In de warebloei weken is de strekkingsgroei grotendeels voorbij (indica’s, sativa’s gaan gewoon door) en kunnen we de nacht temperatuur weer laten zakken tot 22 ° C, omdat je plant dan het gelukkigst is. Optimaal is om ‘s nachts niet onder de 22° C te gaan en tijdens de lichtperiode niet boven de 26° C uit te komen. Ik geef toe dit is niet altijd haalbaar. 28° C is echter het absolute maximale dagtemperatuur waar je naar moet streven en 20° C de nachttemperatuur. Niet meer schommelen dan 8 ° C tussen dag en nacht!

  Tijdens de afbloei weken Mag de nachttemperatuur dalen tot 17-19° C. Deze daling van de temperatuur triggert de anthocyaan productie, Paarse buds, en versterkt de harsaanmaak tijdens de afbloei.

  Men zou dit nog extremer kunnen uitvoeren door de nachttemperatuur zelfs boven de dagtemperatuur te leggen. Hiermee moet men echter oppassen, want zelfs een nul verschil tussen dag en nacht temperaturen kan, na een week of twee tot drie dit temperatuurbeleid gevolgd te hebben, leiden tot blad-vergeling omdat de netto fotosynthese dan negatief kan uitvallen. De vergeling lost zich echter snel weer op als de nachten weer kouder zijn dan de dagen. Bovenstaande is te verklaren met de totale netto fotosynthese.

  Strekkingsgroei

  Bij de uitgroei van blad en stengel speelt het verschil tussen de dag en de nachttemperatuur, de DIF, een rol. Uit onderzoek is gebleken dat het plantenhormoon gibberelline hiervoor verantwoordelijk is. Gibberelline stimuleert de strekkingsgroei. In de normale situatie (overdag warmer dan ‘s nachts) maakt een plant gewoon gibberelline, als de temperatuur echter wordt omgedraaid dan is de gibberelline productie minder. Bij een negatieve DIF (de dagtemperatuur is dan lager dan de nachttemperatuur) vindt daarom groeiremming plaats. Bij een jonge plant is strekkingsgroei gewenst, dan is er immers gauw meer bladoppervlak, en moet men dus een positieve DIF hebben. Een negatieve DIF kunnen we dus gebruiken als alternatief voor chemische groei-remmers om een korter en steviger gewas te verkrijgen.

  Factoren die lengtegroei beïnvloeden:
  1. strainkeuze
  2. Bovengronds:
  – Klimaat (temperatuur, licht, CO2, vochtigheid),
  – plantdichtheid, bladeren absorberen meeste rode licht en verrood licht wordt doorgelaten of gereflecteerd. Daardoor lage rood/verrood verhouding in dicht gewas, dus meer strekking (hoog R:FR geeft een geremde strekking, laag R:FR geeft meer strekking)
  – Indirect door: potgrootte
  3. Ondergronds:
  – Nutriëntenbeschikbaarheid (bv. laag fosfaat)
  – EC, (Lagere waterbeschikbaarheid, minder strekking dus een hogere EC, wateropname minder makkelijk, dus minder strekking)
  – Potgrond (bv. kleideeltjes toevoegen, minder P beschikbaar)
  4. Stress factoren:
  – Mechanische stress (bijv. borstelen, bewegen)
  – Koudwater stress
  5. Groeiregulatoren (plantenhormonen en groeiremmers) Strekking wordt gestimuleerd door auxine en gibberelline en geremd door cytokinine en ethyleen. Wat bananen in je hok zou dus ook kunnen helpen ghehehe.

  Lage temperaturen vertraagt de groei en verlengt dus je groeitijd. Hogere gemiddelde temperatuur geeft meer groei en meer internodes. Lage gemiddelde temperatuur beperken de celdeling waardoor de groei vertraagt en idd ook je internodes korter blijven. Echter we zitten nu niet bepaalt te wachten op een lange groeitijd. Hoge temperaturen versnellen de celdeling. We hebben het echter over het strekken van de cellen en niet over het delen. Een kleiner verschil tussen dag- en nachttemperatuur (DIF) geeft kortere internodia en daar hebben we het hier dus over.

  Beperk internodestrekking kan dus door 1 Beperk celdeling lage gemiddelde temperatuur, veel langer groeien dus ongewenst. 2 Beperk celstrekking door lage temperatuur met name in de ochtend en dag ten opzichte van nacht (negatieve DIF) Snelle celdeling dus groei maar korte internodes door de afname van gebberelline zuur. Daarnaast speelt dus nog de wateropname en beschikbaarheid en invloeden van licht een rol.

  • Dit onderwerp is gewijzigd 2 jaren, 3 maanden geleden door Monty.
  #1156
  De Warmoezenier
  Sleutelbeheerder
  443 Reputatie punten

  Bedankt voor deze mooie en leerzame informatie Monty!

  Admin GrowSolutions.nl

  #1242
  Haze
  Bijdrager
  507 Reputatie punten

  :mail: oke top!

  #1721
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  eigenlijk is dit verhaaltje nog lang niet af, er valt nog veel meer over te vertellen.

   

  #1949
  De Warmoezenier
  Sleutelbeheerder
  443 Reputatie punten

  Ik zie uit naar het vervolg! :good: :mail:

  Admin GrowSolutions.nl

  #1952
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  Het gaat eigenlijk HIER wat verder. Verhaaltje over Sink en Source en wat er van te voren staat over de hormoonbalans verstoren door productieplaatsen van planthormonen tijdelijk weg te nemen beïnvloed je ook de internode lengtes..

  #2014
  De Warmoezenier
  Sleutelbeheerder
  443 Reputatie punten

  Misschien is het een idee om het hier dubbel te plaatsen ;-)

  Admin GrowSolutions.nl

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.