Groen licht doet wel degelijk mee in de fotosynthese.

Home Binnen Kweken De Kweekruimte Groen licht doet wel degelijk mee in de fotosynthese.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 18)
 • Auteur
  Berichten
 • #1282
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  Vaak hoor je mensen zeggen dat planten niks met groen licht doen maar dat is naar mijn mening niet geheel juist. Waarom ik dit denk zal ik proberen uit te leggen.

  Planten hebben zich miljoenen jaren lang ontwikkeld onder invloed van de zon. Alle kleuren van het zonlicht hebben invloed op de plant ook het voor de mens onzichtbare infrarood en ultraviolet hebben invloed op planten en je zou je zelfs kunnen afvragen of niet het gehele elektromagnetische spectrum invloed heeft.

  De rol van het groene deel van het licht wordt naar mijn mening best wel onderschat. Bladeren absorberen licht en gebruiken deze voor de fotosynthese, maar bladeren weerkaatsten ook een deel van het licht. Bij groen licht is de weerkaatsing weliswaar het grootst (daarom zien we bladeren als groen). Vanuit dit gegeven word er vaak gedacht dat groen niet belangrijk zou zijn voor de plant. Echter heeft licht en ook groen meerdere functies voor een plant dan enkel de fotsynthese. Groen doet dus wel degelijk mee! Het groene deel wat het meest weerkaatst word valt eigenlijk best wel mee. Eén enkel blad absorbeert groen licht inderdaad minder dan bijvoorbeeld blauw of rood, maar voor een heel bladerdek geldt dat eigenlijk niet meer helemaal. Het weerkaatste groene aandeel licht vervolgt namelijk zijn weg door het het bladerdek en wordt uiteindelijk toch voor een heel groot deel benut voor de fotosynthese. Als je naar een MvCree curve kijkt dat zie je ook dat er een dalletje ontstaat bij het groene stukje spectrum maar je ziet ook dat het zeker geen 0 is in zoon grafiek. Daarnaast is zoon McCree curve dus afgeleid van metingen van 1 enkel blad en niet van metingen van een geheel bladerdek! We zien dus welliswaar twee pieken bij blauw en rood maar de rest van het gehele kleurenpaket doet dus gewoon mee.


  Een plant gebruikt eigenlijk maar zoon maar zoon vijftig procent van de gehele stralingsenergie van de zon voor de fotosynthese. Dit deel van het zonlicht noemt men ook wel PAR-licht (Photosynthetic Active Radiation). Binnen het lichtspectrum hebben alle golflengten een functie. Planten gebruiken licht niet enkel voor de fotosynthese ze laten zich ook “sturen” door het lichtspectrumen. De onderlinge verhoudingen in golflengtes binnen het aangeboden lichtspectrum heeft bij voorbeeld direct gevolgen voor de bouw van een plant. Men spreekt dan van fotomorfogenese. Voor de fotosynthese is veel licht nodig, voor de sturing van vorm en ontwikkeling gaat het om veel lagere lichtniveaus.
  Als we over PAR-licht spreken hebben we het dus over de golflengtes liggend tussen de 400 en 700 nm. Het gebied van de fotomorfogenese is wat breder, namelijk van 300 nm (UV-licht) tot 800 nm (verrood). Je kunt dus niet zomaar het spectrum afkappen tot 400-700nm want dan verstoor je een aantal belangrijke processen. Ook infrarood (warmteinstraling) heeft invloed op de vorm van je planten. Bij een te hoge warmte-instraling op het bladerdek krijgen we meer strekking. Ook de verhouding tussen het groen aandeel en het blauwaandeel heeft invloed op de celtrekking. Zo is gebleken  dat minder groen minder celtrekking geeft. Je zou ook omgedraaid kunnen zeggen dat minder blauw strekking stimuleert. Van dit fenomeen maken bijvoorbeeld rozentelers gebruik door middel van speciale foliefilters en coatings op hun kassen om zo langere bloemstelen te krijgen.  Zoon filter blokkeert dan bijvoorbeeld voor een deel het blauwe aandeel van het zonlicht.  Daarmee verandert de rosenkweker dus de verhouding groen/blauw. Andere coutings en filters worden juist andersom ingezet deze filters halen dan een deel groen uit het spectrum en dat geeft dan weer compactere planten. Een hogere rood:verrood verhouding leidt ook tot minder celstrekking. De rood-verrood verhouding heeft nog een heleboel andere functies zoals bloei-inductie en buurplantdetectie maar dat is eigenlijk een heel hoofdstuk apart. Misschien dat ik daar later een stukje over kan vertellen.

  Bij de daglichtloze binnenteelt van onze geliefde planten heb je eigenlijk graag minder strekking dus veel blauwaandeel in je spectrum is wel wenselijk.  Toch is een aandeel groen ook wel weer wenselijk. Het blijkt namelijk  dat planten die naast enkel rood en blauw ook groen ervaren weerbaarder zijn tegen ziekten en plagen. Daarom werkte de eerste generatie ledlampen met enkel twee kleurtjes blauw en twee kleurtjes rood ook niet echt lekker. Afgezien van  een flink gemist in het gehele spectrum hadn men ook nog het probleem dat de kleurtjes fysiek van elkaar afstonden wat hele vreemde kleuren in je slagschaduwen kan geven in het bladerdek. En zoon blad ondervond omdat deze groter werd steeds ander licht op het blad (door deze slagschaduwen). Dit is heden ten dagen met de COB leds ondervangen. Als je eens in de grafiekjes van Rubol gaat kijken dan zie je ook dat hier ook een deel groen wordt aangeboden aan de plant. B-)

   

  • Dit onderwerp is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door Monty.
  #1285
  De Warmoezenier
  Sleutelbeheerder
  443 Reputatie punten

  @monty Mooie info weer Inspecteur Vlijmscherp!

  Groen licht is de grote drijvende motor voor fotosynthese. Het groene licht gaat waar geen andere foton gaan kan.
  Het is inderdaad waar dat een groot gedeelte van het licht de potentie heeft om gereflecteerd te worden.
  Maar!!! Er is ook een grote kans dat de foton de kans krijgt om door middel van transmissie de lager gelegen bladeren te bereiken. Dit is alleen mogelijk met groen licht, geen enkele andere golflengte heeft deze prachtige eigenschap. Er wordt in de lichtindustrie veel gesproken over penetratie van het licht en over LED hoor je dan ook vaak dat ze een betere penetratie hebben. Nu komt dat deels door de betere spreiding van de lichtpunten maar het overgrote deel komt simpelweg doordat er veel meer groen beschikbaar is in het spectrum dan ooit voorheen met een HPS lamp mogelijk was.

  Dat groen licht de drijvende motor achter de fotosynthese is wordt dan ook zwaar onderbelicht in de industrie. Zonder enige transmissie van fotonen zouden de delen van de plant die beschut zijn nagenoeg geen fotosynthese hebben en dus ook niets kunnen produceren. Dat wordt dan ook veel herkend en over geklaagd door kwekers die met een blurple spectrum werken.

  In dit onderzoek wordt zelfs bewezen dat groen licht bij een sterke witte lichtbron efficiënter werkt dan rood licht.
  https://www.researchgate.net/publication/24043711_Green_Light_Drives_Leaf_Photosynthesis_More_Efficiently_than_Red_Light_in_Strong_White_Light_Revisiting_the_Enigmatic_Question_of_Why_Leaves_are_Green

  Met deze kennis onder de arm zouden mensen zich er goed aan doen zichzelf nog eens af te vragen waarom bladeren nou eigenlijk groen zijn. ;-)

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door De Warmoezenier.

  Admin GrowSolutions.nl

  #1287
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  Dat is een hele mooie aanvulling @dewarmoezenier, Thnks. Eens even dat onderzoek lezen

   

  #1420
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  #1424
  El Magico
  Bijdrager
  119 Reputatie punten

  Dus die groene lampen (zie link) die ze verkopen om naar je planten te kijken als je lamp uit staat gebruik je best niet dan ?

  https://desjop.nl/nl/kweekverlichting/nacht-verlichting/g-10000397

  #1427
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  Jawel hoor. Groen doet niks met de phythochrome lichtgevoelige cellen in de plant die als aan of uit schakelaar functioneren voor de bloei. Die reageren namelijk enkel op op rood en ver-rood. Met enkel groen licht kun je dus tijdens de nacht gerust even een kijkje nemen zonder dat je daardoor de bloei verstoort.

  Hier valt er wel het een an ander over te lezen http://www.plantlighting.nl/wp-content/uploads/Plant-Lighting-BV-2013_Stuurlicht-bij-de-tijd_paprikaproef_eindrapport.pdf (pagina 36)

  of hier http://edepot.wur.nl/296512 (pagina 7)

  Het gaat daar dan wel over paprika en andere korte dag planten maar het werkt bij de bloei-inductie van cannabis exact het zelfde.

  Kortom groen licht beïnvloed niet de bloei-inductie maar het doet wel degelijk mee aan de fotosynthese. Dat zijn dus twee geheel verschillende zaken.

   

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door Monty.
  #1431
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  :bye: Als je niet zo van lezen houd zijn er ook een heleboel filmpjes over te vinden als je op phythochroom zoekt bijvoorbeeld:

  of

  of

  enzovoort.

  Cannabis moet eerst 2 uur donker ervaren voordat de langzame omzetting van het actieve phythogroom naar de inactieve vorm start en dit gaat dus langzaam. Dan moet de plant nog 10 uur donker ervaren om onder dat kritieke level te komen wat de plant het signaal geeft bloeien en in bloei blijven. (vandaar dat we ze op 12/12 zetten)

  Met rood en ver-rood zou je dus heel gericht kunnen gaan sturen en zelfs de nacht met 2 uur kunnen verkorten door aan einde van je lichtperiode enkel ver-rood te geven waardoor je de 2 uur donker voordat de reactie begint overbrugt. Je zou dan op 14/10 de plant gewoon in bloei kunnen houden wat je dus 2 uur meer licht geeft in bloei. en jah licht is gewicht.

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door Monty.
  #1462
  El Magico
  Bijdrager
  119 Reputatie punten

  Jawel hoor. Groen doet niks met de phythochrome lichtgevoelige cellen in de plant die als aan of uit schakelaar functioneren voor de bloei.

  Een geluk want heb na ons gesprek in de chat zo’n lamp gekocht lol

  #1465
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  meer lezen over hoeveel lichtgevoelige pigmenten er in een planten cel zitten en wat ze doen maat er is een boel te leren.

  sommige houden niet van lezen er is ook veel op youtube te vinden

  https://universiteitvannederland.nl/college/waar-zitten-de-ogen-van-een-plant

   

   

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door Monty.
  #1475
  El Magico
  Bijdrager
  119 Reputatie punten

  Al gezien hoeveel info er is over vanalles en nog wat ??

  Geef me een paar jaar haha

  #1995
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  Vond nog dit plaatje wat toelicht wat groen en carotenoïden er mee te maken hebben. Carotenoïden zijn namelijk betrokken bij het overdragen van energie bij de fotosynthese. Caroteen geeft de opgevangen energie door aan het chlorofyl in de bladgroenkorrels het fungeert als antennepigment. Verder beschermen ze chlorofyl moleculen tegen de schadelijke gevolgen van ultraviolette straling. Carotenoïden zijn essentieel voor planten, Ze bescherming tegen fotooxidatie. Zonder de aanwezigheid van carotenoïden zou fotosynthese in een atmosfeer met zuurstof onmogelijk zijn geweest.

  De stof caroteen wordt ondergebracht bij de carotenoïden, een grote groep van gele tot roodachtige kleurstoffen. Carotenoïden komen vooral voor in de chromoplasten van planten. Chromoplasten zijn veranderde chloroplasten en geven kleur aan veel plantendelen. Carotenoïden worden verdeeld in twee groepen: aan de ene kant de xantofyl groep die bestaat uit onder andere luteïne en zeaxanthine. Deze bevatten zuurstofatomen. Aan de andere kant heb je de carotenen zoals alfacaroteen en betacaroteen, die alleen uit koolstof- en waterstofatomen bestaan. Hierdoor zijn carotenen wel in vet oplosbaar maar niet in water.
  Carotenoïden zijn onderdeel van een grotere groep plantaardige verbindingen die terpenen heten. Deze verbindingen bevatten 10, 15, 20, 25, 30 en 40 koolstofatomen. Dit suggereert dat ze bestaan uit ‘bouwsteentjes’ van vijf koolstofatomen. De structuur doet vermoeden dat ze worden gemaakt door isopreen eenheden te verbinden op een ‘kop tot staart’ manier. Isopreen is de triviale naam voor 2-methyl-1,3-butadieen, waarvan het vertakte einde de ‘kop’ is en het onvertakte einde de ‘staart’, Carotenoïden zijn tetraterpenen (acht isopreen-eenheden).

  In planten komt alleen alfa en betacaroteen voor. Het verschil zit in de plaats van de dubbele bindingen in de cyclische groep aan het einde van het molecuul. Betacaroteen komt meer voor dan alfacaroteen. De vuistregel is: hoe intenser de oranje kleur van de groente of het fruit, hoe meer Betacaroteen het bevat. Alfacaroteen zit voornamelijk in wortels.

  De algemene structuur van het carotenoïde een polyeen keten bestaande uit 9-11 dubbele bindingen en eventueel eindigend in ringen. Deze structuur van geconjugeerde dubbele bindingen leidt tot een hoge reducerend vermogen of het vermogen om elektronen over te dragen over het molecuul. Carotenoïden kan elektronen overdragen op twee manieren: 1) singlet-singlet overdracht van carotenoïden tot chlorofyl en 2) triplet-triplet overdracht van chlorofyl tot carotenoïde. De singlet-singlet overdracht een lagere energietoestand overdracht en wordt gebruikt tijdens de fotosynthese. De lengte van het polyeen staart maakt lichtabsorptie in het fotosynthetische traject; zodra deze energie absorbeert wordt opgewonden, brengt vervolgens de aangeslagen elektronen naar chlorofyl fotosynthese. De triplet-triplet overdracht een hogere energie toestand en is essentieel in photoprotection. Licht en zuurstof schadelijk soort tijdens de fotosynthese, de meest schadelijke zijn reactieve zuurstofspecies (ROS). Aangezien deze hoogenergetische ROS worden in het chlorofyl de energie wordt overgebracht naar polyeen staart van het carotenoïde en ondergaat een reeks reacties waarbij elektronen worden bewogen tussen de carotenoïde bindingen teneinde vinden de evenwichtstoestand (laagste energietoestand) voor het carotenoïde.

  De lengte van carotenoïden ook een rol in plantaardige kleuring, de lengte van de staart polyeen bepaalt welke golflengten van het licht de plant absorbeert. Golflengten die niet worden geabsorbeerd worden gereflecteerd en zijn wat we zien als de kleur van een plant. Daarom zal verschillende soorten carotenoïden met verschillende staart lengtes waardoor ze absorberen en verschillende kleuren reflecteren bevatten.

  Carotenoïden ook deelnemen aan verschillende types van cell signaling. Ze zijn in staat om de productie van signaal absicisic zuur , die de plantengroei regelt, zaaddormantie , embryo rijping en ontkieming , celdeling en elongatie, bloemen groei en stressreacties.

  Hieronder nog een leuk stukje erover.

  Door carotenoïde-moleculen te vervormen kunnen planten de hoeveelheid energie regelen, die hun chlorofyl te verwerken krijgt. Zo voorkomen ze schade door een teveel aan zonlicht, blijkt uit Amsterdams onderzoek dat zojuist verscheen in Nature Communications.
  Dát planten heel snel kunnen schakelen als er bijvoorbeeld ineens geen wolk meer voor de zon zit, was al bekend. Maar niemand begreep hoe. Dat carotenoïdes er iets mee te maken hebben is een nieuw idee, legt eerste auteur Nicoletta Liguori uit.

   

   

  Zowel die carotenoïdes als het chlorofyl zitten als pigmenten in ‘light-harvesting complexes’ (LHC’s), die als lichtgevoelige antenne dienen voor de fotosynthese. Tot nu toe werd aangenomen dat de carotenoïdes daarbij twee functies hebben. Ze absorberen andere golflengtes dan het chlorofyl, zodat de plant een breder deel van het zonnespectrum nuttig kan gebruiken; die energie geven ze vervolgens door voor verdere verwerking. En ze beschermen als anti-oxidant het chlorofyl tegen oxidatieve stress.

  Elke functie correspondeert met een zogeheten ‘dark state’: een conformatie van het molecuul waarin het geen extra foton meer kan opnemen.

  Maar volgens Liguori, Roberta Croce en collega’s van de Vrije Universiteit en het Max-Planck-Institut für Molekulare Pflanzenphysiologie in Potsdam is er een derde functie. Ze ontdekten het door tabaksplanten dusdanig te modificeren dat ze nog maar één soort carotenoïde aanmaken in plaats van een aantal verschillende. Metingen met femtoseconde-spectroscopie lieten zien dat dat ene carotenoïde (astaxanthine, om precies te zijn) niet twee maar drie verschillende dark states kent. En in die derde staat blijkt het overtollige energie te kunnen overnemen van chlorofyl, om dat vervolgens te dissiperen in de vorm van warmte.

  Die veelheid van conformaties is volgens de onderzoekers alleen te verklaren door aan te nemen dat de lange, flexibele carotenoïdes fysiek worden vervormd door de omringende LHC-eiwitten. Dat het bij de bekende dark states zo werkt, was trouwens al eerder geconstateerd.

  Hoe die vervorming precies in zijn werk gaat, en vooral hoe de hoeveelheid zonlicht haar kan aansturen, blijft voorlopig nog onduidelijk. Liguori bestudeerde haar LHC’s tot nu toe in vitro, zonder de omringende eiwitten die er ongetwijfeld iets mee te maken hebben. Wordt vervolgd, dus.

  bron: VU

  Grtz

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 1 maand geleden door Monty.
  #2000
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten
  #2017
  De Warmoezenier
  Sleutelbeheerder
  443 Reputatie punten

  Mooie aanvulling en artikel @monty :good:

   

  Admin GrowSolutions.nl

  #2672
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  #2673
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 18)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.