De kruidentuin en wijsheden van Monty, Koningskaars, Heermoes, Bijvoet en Absint

Home De Moestuin Kruiden kweken De kruidentuin en wijsheden van Monty, Koningskaars, Heermoes, Bijvoet en Absint

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #1071
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  Koningskaars

  Ik kreeg ooit eens koningskaars zaadjes. :-)

  Koningskaars (Verbascum thapsus) in wording.

  Vroeger werd deze bloem ook wel Jungfru Marie Kyrkoljus (De maagd Maria’s Kerkkaars) genoemd. In vroeger tijden werd de bloem vaak met was ingesmeerd en daadwerkelijk als fakkel gebruikt. Net als de meeste bloemen werd deze bloem ook medicinaal gebruikt. Er scheen een verlichtende werking te bestaan bij hoest en aandoeningen aan de luchtwegen. Er gaat zelfs een legende die zegt dat als je je handen goed insmeert met deze bloem je met je blote handen vissen kunt vangen.

  In het verleden werden in de winter de bladeren voor schoenvoering gebruikt, omdat ze de voeten warm houden. De zachte fijne haartjes werden gebruikt om er tondels van te maken om het vuur aan te steken. In Ierland wordt er koningskaars aan de tabak toegevoegd om de schade die de tabak aan de longen toebrengt te herstellen.

  Bij de Indianen wordt de toorts (Mullein), de bladeren en de wortels in een kruidenmengsel gedaan, die men Kinnikinnik noemt en men bij ceremoniën en rituelen gebruikt. Ook wordt dit mengsel in de bekende pijp gedaan, die men bij rituelen gebruikt. De rook brengt de gebeden van de mensen bij de ” Great Spirit”. Bij de Indianen wordt deze plant ook voor migraine gebruikt.

  De koningskaars combineert zijn slijmoplossende werking van de saponinen met het verzachtende effect van zijn slijmstoffen, die bij ontstekingen de slijm afvoeren. Saponinen werken veel in combinatie met glycosiden en werken ontstekingsremmend, slijmoplossend, reinigend, vochtafdrijvend en werken psychisch als anti -depressiva.

  De bloem is citroengeel wat inhoudt dat de koningskaars bloedreinigend werkt. De stof die hier mede verantwoordelijk voor is, is de flavonglycosiden oftewel de a- glucon, die de gele kleurstof bevat.
  Zelden komen de flavonen als de belangrijkste werkende stof in de plant voor, maar hebben een katalyserende werking op de andere werkzame bestanddelen. Het aucubine in het blad ontleent de anti – allergische werking aan de plant.

  KONINGSKAARS OLIE MAKEN TEGEN OORPIJN

  De bloemetjes kunnen ook goed werk doen, als ze op dezelfde manier behandeld worden als sint janskruid om johannesolie te maken: doe ze in een glazen potje, doe er olijfolie op en laat het een maand of 2 in de zon staan. Hoe meer bloemetjes, hoe sterker de olie wordt. Gebruik een klein glazen potje, zodat je het ook kunt vullen, want de bloemetjes zijn klein. Zeef de olie voor je het gebruikt. Je kunt de olie heel goed gebruiken bij aambeien maar ook bij oorpijn: 2 of 3 druppels op een wattenstaafje in het oor doen 2 of 3 keer per dag. Je hebt dan natuurlijk wat geduld nodig, omdat het 2 maanden duurt voor de olie gebruiksklaar is, maar dan heb je het vast in huis voor als het eens nodig is.

   

  Heermoes

  Het Heermoes (ook wel paardenstaart, schaafstro of tinkruid genoemd) mag hier volop groeien. Vroeger vond je de plant veel vaker en wist men nog welke voordelen deze plant kan bieden. Helaas wordt heermoes nu eerder beschouwd als een hardnekkig onkruid dat bestreden moet worden.

  Heermoes werd gebruikt als afwasborstel om er potten en pannen me schoon te maken en ik moet zeggen dat werkt idd perfect. Verder bevat heermoes erg veel sporenelementen waaronder veel kiezelzuur. Omdat dit wortel(on)kruid tot erg diep en uitgebreid kan wortelen kan ze zeer waardevolle mineralen uit de diepte omhoog brengen en deze zo beschikbaar maken voor andere planten.

  Als je heermoes uittrekt en er blijft een stukje wortel achter in de grond,wat bijna altijd gebeurd , dan groeit hier gewoon een nieuwe plant uit dus met (on)kruid wieden gaat het bestrijden niet lukken, sterker nog je vermeerderd hem alleen maar. Je kunt er zoals hierboven beschreven ook gewoon gebruik van maken. Ik knip heermoes wat op een ongewenste plek staat gewoon af en gebruik het tussen de planten als mulchmateriaal. Zo krijgen de gewenste planten dan de waardevolle mineralen die de heermoes uit de diepte haalde.

  Verder is heermoes heel goed te gebruiken in de vorm van een aftreksel of gier, als vloeibare en natuurlijke meststof. Hetzelfde aftreksel kun je gebruiken om planten te besproeien tegen luizen. Het versterkt de algehele conditie van planten. Kiezelzuur (silicium) verstevigt de cellenstructuur van het blad en stengels, waardoor het insecten en schimmelsporen moeilijker lukt om door de celwanden heen te komen.
  Pluk vers blad dat je enkele dagen goed laat drogen. Kook dan 50 gram gedroogd blad in 20 minuten lang in 1,5 liter water. Laat dan 24 uur afkoelen en trekken. Zeven, een eetlepel bruine zeep toeveoegen, en dan 1 op 4 liter verdunnen met water. Vernevel op het blad (op bewolkte dagen om verbranding te voorkomen).
  Maar niet alleen planten varen er wel bij. Ook mensen kunnen hun voordeel doen om zich te versterken.

   

  Thee: 1 overvolle theelepel heermoes voor een kwart liter water.

  Zitbad: 100 gram paardenstaart/heermoes een nacht in koud water laten trekken, ‘s morgens tegen het kookpunt brengen, hierna bij het badwater doen en minstens twintig minuten baden.
  Tinctuur: 20 gram heermoes in 100 milliliter graanjenever, drie weken in de zon laten trekken, even zeven met een keukenzeef en je tinctuur is klaar voor gebruik.

  Heermoes herstelt, versterkt en versoepelt het skelet, kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, de huid, haar en nagels. Het remt het verouderingsproces af in de elastische weefsels.
  Het helpt bij bloedingen, blaas- en nierkwalen en bij vuile wonden. Pijnen verdwijnen bij reuma, jicht, artrose, artritis en zenuwpijnen.

  Het helpt verder bij nierbekkenontsteking, blaasontstekingen en blaaskrampen. Het kruid is ook een middel tegen jeukende huiduitslag, nagelbed-ontsteking, hielspoor, fistels, aambeien en het helpt bij lupus, een auto-immuunziekte waarvoor de wetenschappelijke geneeskunde nog geen medicijn heeft gevonden en waarvan men vandaag de dag nog niet de oorzaak kent.

  Kompressen met paardenstaart legt men op langdurige neusbloedingen om die te stelpen. Kompressen helpen ook bij maagkrampen, gal aanvallen, leveraanvallen, pijnlijke oprispingen en bij ontstekingen.
  Het is ook helend bij storingen van het gezichtsvermogen en geheugenverlies.

  Heermoes is ook een goed middel bij chronische bronchitis en longtuberculose, ontstoken amandelen, ontstekingen van het mondslijmvlies en ontstoken of bloedend tandvlees.

  Zitbaden helpen dan weer om de pijn te bestrijden, bij problemen of beschadiging van de tussenwervelschijven of door sleet beschadigde tussenwervelschijven, peesontstekingen, sportletsels, kneuzingen, gescheurde ligamenten en verzwikkingen. Het gaat, zoals gezegd, ook vroegtijdige huidveroudering tegen. Bron

  Wil je toch van heermoes af in je tuin dan is daar een heel eenvoudige oplossing voor. De plant kan niet goed tegen maaien. Door consequent de bovengrondse delen te verwijderen en als mulchlaag te gebruiken, raakt hij op den duur uitgeput. Dit vergt wel een lange adem maar zoals je hierboven gelezen hebt snijd het mes aan twee kanten.

  Verder is het zo dat heermoes van nature groeit op erg karige, zure, voedselarme gronden met een laag kali- of fosforgehalte. Bemesten met een meststof die kali of fosfor bevat en bekalken maakt dan ook dat de plant het minder naar zijn zin krijgt en stilaan minder aanwezig zal zijn.

   

  Bijvoet (Artemisia vulgaris), een neefje van de absint (vulgaris betekent gewoon).Met Bijvoet is het verhaal verbonden dat degene die een stuk van deze plant in zijn schoeisel draagt, minder gauw vermoeid raakt. Tijdens een lange, vermoeiende wandeling kun je ook op enkele bladeren of bloemtoppen kauwen. De vermoeidheid zou dan moeten afnemen, omdat de bittere aromatische stoffen de geest en blik zouden verhelderen.

  Vele zien het als onkruid maar dat is het zeker niet.
  Bijvoet verdrijft insecten, met name motten. Onder het kussen zou Bijvoet beschermen tegen nachtmerries. In China worden van Bijvoet geneeskrachtige staafjes (moxa staafjes) gemaakt en gebruikt in de acupunctuur. De wierrook wordt gebruikt bij rituele reiniging van mensen en ruimte. Om wierrook zelf te maken (alle Artemisia soorten zijn bruikbaar) plukt u de knoppen, vlak voor ze in bloei komen. Maak stukken van gelijke lengte (ongeveer 15 cm) en laat ze ongeveer twee dagen drogen. Maak een bundel van 2,5 cm doorsnee en bind ze samen met katoendraad (gebruik geen kunstvezel). Steek een kant aan, blaas de vlam uit en laat de staafjes smeulen.

  Als geneeskruid gebruikt men de bladeren en de in de bloeitijd verzamelde plant. Bijvoet werd van oudsher gebruikt als middel tegen wormen en moet dan gedurende lange tijd in een lage dosering worden ingenomen. De plant wekt de eetlust op, stimuleert de spijsvertering en helpt eveneens bij het opgang brengen van de menstruatie. Bijvoet werd ook gebruikt als medicijn bij vrouwenziekten.

  De Chinese kruidkunde gebruikte het kruid voornamelijk voor de voortplantingsorganen, om de baarmoeder te verwarmen, om bloedingen te stoppen of om bloedingen bij een te lange menstruatiecyclus af te remmen.

   

  Absint ( Artemisia absinthium) Absinthium komt van het Griekse woord dat letterlijk ‘ongenoegen’ betekent, dit heeft te maken met de zeer bittere smaak van het kruid.
  Een vaste plant uit de Composietenfamilie, ze wordt ongeveer tussen de 40 en de 100 cm hoog. Het is een plant met een zilvergroene, gegroefde, donzig behaarde stengel. De bladeren zijn grijsgroen aan de bovenzijde, en wit aan de onderzijde, ze zijn zijdeachtig behaard, gesteeld en diep ingesneden. De bloemen zijn lichtgeel en verschijnen van juli tot september, ze zijn buisvormig, gegroepeerd in trossen. De geur van het kruid is sterk aromatisch, de smaak zeer bitter. in Nederland is de Absintalsem zeldzaam, elders in Europa algemener, komt ook in Azië en Noord-Amerika voor.

   

   

  “Absinthium, als Platearis telt,
  Es een Cruut van groter ghewelt,
  Bitter sere ende doet groet goet.
  Alsene hetet, ende helpt wel gherede
  Der levere ende den milten bede.”

  Uit: Der Naturen Bloeme, Jacob van Maerlant (ca. 1225 – na 1291)

  De Alsem speelde een belangrijke rol als cultus – en geneeskruid in de Oudheid. Al in het oude Egypte wordt het beschreven in de ‘Ebers-papyrus’ (1550 v. Chr.), daar aanbevolen als middel tegen de ‘uka een kwaal waarvan men niet heeft kunnen herleiden wat het behelsde en tegen wormen. In voorchristelijke tijd werd Absintalsem bij lijkverbrandingen al op de brandstapel gelegd. Het kruid werd veelvuldig toegepast als middel om de menstruatie te bevorderen en om abortus te plegen, voor dit laatste werd het vaak samen met Bijvoet gebruikt. Plinius de Oudere vermeldt dat de Absintalsem werd geëerd tijdens de Latijnse Spelen, die plaatsvonden op het Capitool, de winnaar van de wedstrijd voor vierspannen, kreeg dan een absintkrans als hoogste eerbetoon, zij stond dan symbool voor gezondheid, aldus Plinius. Ook Dioscorides noemt het kruid verschillende malen als wondermiddel tegen allerlei kwalen o.a. als kruid om een kater mee te bestrijden.

  Het zou ook één van de bittere kruiden zijn geweest van de Pesach, maar de plant groeide niet in Palestina, maar door een onjuiste bijbelvertaling is Absintalsem wel het Christelijke symbool geworden voor de droefheid van het afscheid en voor de afwezigheid (denk aan ons woord ‘absent’), na de kerstening diende de Absintalsem regelmatig als versiering voor lijkbaren en op grafstenen. Ook was het een strooikruid dat op vloeren werd verspreid om insecten te weren. In ‘Romeo and Juliet’ smeert men Absintalsem op de tepel van Julia’s min, om haar afkerig te maken van moedermelk, dit werd ook in werkelijkheid wel gedaan. Een zeer bekend gebruik van het kruid was in de likeur ‘Absinth’ die in de 19de eeuw (en nu weer) erg populair was, maar ook gevaarlijk door de etherische oliën die zich in de plant bevinden zoals thujon en thujol, deze konden ernstige verschijnselen veroorzaken, zoals hoofdpijnen, duizeligheid en bij een hoge dosis ook krankzinnigheid, verwarring, verlamming en soms zelfs de dood, dit verschijnsel werd ‘absintisme’ genoemd. Degas schilderde in 1876 een schilderij met de titel “l’Absinthe”. Ook in Vermout en Beerenburg zit Absintalsem, maar in een ongevaarlijke lage dosis.

   

  Spijsvertering
  Wanneer bittere kruiden als Absintalsem in aanraking komen met de bitterreceptoren in de mond, brengen ze in de maagwand de afscheiding op gang van het hormoon gastrine, dat de eetlust opwekt en de productie van spijsverteringssappen en gal verhoogt.
  Een uitstekend middel voor de spijsvertering, met name door het hoge gehalte aan bitterstoffen stimuleert en bevordert het kruid het hele spijsverteringsproces. Het kan gebruikt worden bij indigestie, vooral als deze veroorzaakt worden door een tekort aan maagsappen. Ook bij galstoornissen, verder bevorderd het uiteraard de eetlust. Het is een probaat kruid tegen wormen, vooral rondworm en aarsmaden. Verder algeheel versterkend en reinigend, helpt bij infecties en koorts. Gaat winderigheid tegen. Zeer rijk aan vitaminen en mineralen, vroeger in gebruik tegen scheurbuik.

  Absintalsem wordt nog steeds veel toegepast in een aantal kruidenbitters o.a. in Beerenburg (net als de Kalmoes). Ook als keukenkruid wordt het wel toegepast vooral bij vlees en gevogelte. Ook kan men het kruid gebruiken om insecten te verdrijven. in de hondenmand tegen vlooien bijvoorbeeld.

  Gebruik
  De diep ingesneden bladeren wijzen op een grote samentrekkende kracht, de grijsgroene kleur wijst op een sterke werking. De beharing op stengel en blad is een aanduiding voor een werking op huid en slijmvliezen, de haren zijn aan de onderkant van het blad wit, een indicatie voor de slijmvliezen van de baarmoederwand. De hele plant maakt een taaie indruk, de gele bloemen wijzen op een werking op de spijsvertering. De individuele planten kunnen heel oud worden, zelfs voor een vaste plant.
  Ze kunnen veel zon verdragen, staat met voorkeur op wat schrale grond, kortom een plant met een enorme weerstand. Absintalsem behoort tot de Amara aromatica. Men gebruikt de bloeiende toppen. De thujon lost makkelijker op in water dan in alcohol, dus een thee is in dit geval rijker aan inhoudsstoffen dan de Ø (moedertinctuur) , wel heeft de thee een zeer bittere smaak, men kan dit opvangen door er Pepermunt of Kruizemunt aan toe te voegen. Er wordt ook een etherische olie van het kruid gemaakt. Wilde Absintalsem is geneeskrachtiger dan gekweekte.
  Let op! Absintalsem nooit gebruiken tijdens de zwangerschap. Ook is het geen kinderkruid, bij kinderen met wormen kan men beter Knoflook gebruiken.

  Alsem als contraceptief en aborterend kruid
  Artemisia (welke soort wordt in deze tekst niet geheel duidelijk) is een plant die overal groeit. Hij is zo bekend dat vel mensen hem beschouwen als een onkruid. Voor onze voorouders had het kruid een veel nobeler status, het was namelijk het kruid van Artemis, de Godin van het Bos, de Maan, Geboorten en Vruchtbaarheid van Mens en Vee. Artemis bekommerde zich om barende vrouwen en net als de Pijpbloem (Aristolochia) werd de Alsem gebruikt om de bevalling te bespoedigen. Sommige kruiden waarvan werd aangenomen dat ze de menstruatie bevorderden werden ook geacht te werken bij een bevalling om de geboorte te vergemakkelijken en om de placenta te verwijderen. Het kruid Artemisia werd met goede reden geassocieerd met Artemis. Artemisia is onderzocht en het heeft inderdaad een grote invloed op de vruchtbaarheid. in een wetenschappelijk onderzoek uit 1979 op ratten, leidde 10 mg scoparone (geïsoleerd uit de Alsem) tot een 100% terminatie van de zwangerschap, nadat het de eerste 7 dagen na de geslachtsgemeenschap werd gegeven. Artemisia heeft mogelijk ook een invloed op de spermaproductie. Geen wonder dat het kruid in verband met gebracht zowel vruchtbaarheid, door het stimuleren van de menstruatie en onvruchtbaarheid bij mens en dier.
  Uit: “Eve’s Herbs, A History of Contraception and Abortion in the West, door John M. Riddle

  Recepten

  Oudegyptisch recept
  Voor pijn aan de anus van demonische oorsprong: 1/8ste deel Absintalsem, 1/16de deel Jeneverbessen, 1/32ste deel zoet bier. Laten trekken, zeven en vier dagen achter elkaar drinken.

  Bij gebrek aan eetlust
  40 gr Alsembladeren en – bloemen
  40 ml Brandewijn en een liter witte wijn
  De bladeren en de bloemen gedurende vijf dagen in de brandewijn laten macereren
  De wijn eraan toevoegen en opnieuw vijf dag en laten staan, filtreren en op de fles bewaren
  Een glaasje van deze likeur voor de maaltijd wekt eetlust op. Kauwen op Alsemblad heeft dezelfde werking.

  Alsemelixer
  30 gr bloeiende Alsemtoppen
  20 gr Gentiaan
  20 gr Sinaasappelschil
  20 gr Cascarilla
  3 gr Aloë
  15 gr Rabarber
  700 ml 45% alcohol
  Alle genoemde plantendelen 10 dagen in de alcohol laten macereren
  Filtreren en het elixer op fles bewaren
  Een eetlepel nuttigen voor de maaltijd.

  Alsemwijn
  een kwart liter Malagawijn
  5 gr Alsem
  5 gr Cascarilla
  5 gr Gentiaan
  5 gr Mirre
  6 gr Kamille
  10 gr Sinaasappelschil
  15 gr Potassiumcarbonaat
  Alle ingrediënten ook de wijn, in een goed gesloten schaal doen en gedurende 4 dagen laten macereren.
  Filtreren en op fles bewaren
  Dosis: een theelepel in een glas water, 10 minuten voor de maaltijd.

  Thee bij wormen
  8 gr Alsemtoppen in een liter kokend water
  Een uur laten trekken, in de morgen drinken.

  Magie
  Geslacht: Mannelijk
  Planeet: Mars
  Element: Vuur
  Goden/Godinnen: iris, Diana, Artemis
  Krachten: Psychische Krachten, Bescherming, Liefde, Oproepen van Geesten

  Gebruik
  Absintalsem wordt gebrand in wierook bedoeld om de psychische krachten te versterken, en kan ook voor dit doel gedragen worden. Ook beschermt het kruid tegen betoveringen, maar ook tegen de beet van zeeslangen. Volgens oude tradities, gaat het vergiftigingen tegen door Bilzekruid en Paddestoelen, maar neem dit niet al te letterlijk. Aan een achteruitkijkspiegel gehangen beschermt het een voertuig tegen ongelukken op verraderlijke wegen. Absintalsem wordt soms ook gebruikt in liefdestheeën mogelijk is dit nog een echo van het gebruik in Absinthe, het gevaarlijke drankje uit de 19de eeuw. Absintalsem wordt ook gebrand om geesten op te roepen, het wordt dan soms gemengd met Sandelhout. Als het op deze manier gebruikt wordt op kerkhoven, rijzen de doden op uit hun graf en zullen spreken…..althans, volgens de oude spookverhalen.

   

  • Dit onderwerp is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door De Warmoezenier.
  #1211
  De Warmoezenier
  Sleutelbeheerder
  443 Reputatie punten

  Geweldig mooie info Monty! :good:

  Admin GrowSolutions.nl

  #1692
  Suspect
  Bijdrager
  21 Reputatie punten

  Cool! Hier leer ik graag meer over!

  #1709
  Monty
  Bijdrager
  696 Reputatie punten

  Alle dan zullen we nog een tipje van de sluier lichten over welke kruiden er nog meer te vinden zijn in mijn tuintje.

  Natuurlijk mag het bilzenkruid niet ontbreken in een alternatieve kruidentuin. Bilzekruid behoort net als doornappel, opium en mandraak tot de oude geestverruimende middelen. Het gebruik veroorzaakt hallucinaties, verdoving, zinloos praten, in grotere hoeveelheid komt er slaapdronkenheid en narcose bij. Men schijnt van deze slaapverwekkende eigenschap een praktisch gebruik in de chirurgie gemaakt te hebben en als vervanger diende in de 15de eeuw in de Duitse operatiezalen van het chloroform, hoewel het meestal weinig gebruikt werd. Bij een operatie werd de patiënt meestal vastgebonden en een paar stevige mannen hielden hem dan nog vast zodat de chirurg dan kon snijden. Zie je het voor je dat je zo naar een ziekenhuis gaat? Er vlt nog een heleboel anders leuks te lezen over dit plantje klik hier maar eens.

   

  Verder is de Indiase Ginseng aka known as winterkers of Ashwagandha altijd wel te vinden in mijn tuintje. In het Sanskriet betekend ashwa, paard en gandha geur. De wortel van deze plant ruikt dan ook sterk naar paarden. Binnen de ayurvedische geneeskunde en andere geneeskundige tradities zoals unani en siddha wordt ashwagandha (met name de wortel) al meer dan 4000 jaar gebruikt in de vorm van thee, siroop, zalf, tinctuur of poeder. Traditionele toepassingen zijn onder meer stressgerelateerde klachten (zoals angst, neerslachtigheid, slecht geheugen, laag libido of slapeloosheid. Bioactieve bestanddelen in ashwagandha zijn onder meer steroïde lactonen, alkaloïden, anaferine, isopelletierine, somniferine, saponinen, coumarines, fytosterolen, aminozuren, mineralen en bioflavonoïden. Ashwagandha heeft sterke stress- en angst verlagende effecten door regulatie van het stress-systeem (hypothalamus-hypofyse-bijnieras en sympatho-adrenale as), ondersteuning van de bijnierfunctie en remming van oxidatieve stress. Als het je interesseert kun je er hier een heleboel meer over lezen.

  Natuurlijk ontbreekt de doornappel ook niet in mijn tuintje. Doornappel is net zo giftig als de Atropa belladonna of wolfskers. Het is een plant die door de indianen werd gebruikt om zijn hallucinerende eigenschappen. Volgens de overlevering zou doornappel een bestanddeel zijn van vliegzalf, een zalfje dat de heksen gebruikten om geestelijk te vliegen door een andere wereld.

  Let wel op wat je doet voordat je met zulke planten begint te experimenteren! Het is geen kinderspiel. Laat je begeleiden door mensen die er verstand van hebben!

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door Monty.
  #1947
  De Warmoezenier
  Sleutelbeheerder
  443 Reputatie punten

  Wederom zeer mooie info, goed van je dat je aan het einde een waarschuwing hebt toegevoegd :good:

  Admin GrowSolutions.nl

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.