Reageer op: Monty's beestjes safarie

Home De Moestuin Helpdesk voor moestuinders Monty's beestjes safarie Reageer op: Monty's beestjes safarie

#537
Monty
Bijdrager
696 Reputatie punten

Nog maar even iets over onze vrend.

Een lieveheersbeestje is in feite een kever. Keverlarven die uit het ei komen zien er heel anders uit dan volwassen exemplaren. Toch zie je wel al enige gelijkenis in de kop en de stippen. De larven vervellen een aantal keer en worden iedere keer een grotere larf.

De Larven die lichter grijs worden zijn al 3x verveld.


larven zien er allesbehalve lief uit. Ze hebben vele stekels op de rug en 6 stevige pootjes. Het leven van een larf begint met het open knagen van de eischaal. de eieren zijn helder oranjegeel en worden in een groepje van ca. 10 tot 30 stuks bij elkaar vastgezet in de nabijheid van voedsel. Net uit het ei zijn de larfjes 2 mm lang en doorzichtig geel. Ze verkleuren echter binnen een half uur naar geheel zwart.

Het achterlijfje van de larf is aanvankelijk als een harmonica opgevouwen en kan behoorlijk oprekken als het diertje voedsel opneemt. Na een aantal dagen eten wordt de larfhuid te krap en is een vervelling noodzakelijk. In totaal vervelt een larf drie maal voordat hij zich gaat verpoppen, waardoor er 4 larvenstadia zijn te onderscheiden. Vlak voor het verpoppen zijn larven ongeveer 10 mm lang.

Op een gegeven moment wordt de larf dus een pop. Een pop is een tamelijk onbeweeglijke (niet helemaal) vorm, waar na enige tijd een complete kever uit kruipt. (Die niet meer vervelt en dus nooit meer groter kan worden: kleine kevers zijn geen jonkies!) Niet alleen is de vorm heel anders, vaak leven ze op andere plaatsen en eten ze ander voedsel.

Omdat zowel de larven als de kevers van kapoentjes bekend staan als bladluisverzwelgers had ik verwacht dat de larven de gehele dag bezig zouden zijn met eten. Tijdens een half uur kijken naar een paar larven zie ik echter maar twee keer dat er een bladluis wordt verorberd. Maar net zoals wij niet de hele dag eten, eten ze uitsluitend als ze honger hebben. Als ze verzadigd zijn dan inspecteren ze de omgeving of ze brengen de tijd door met luieren.

Ze luieren graag in de zon. vanmiddag op een zonnig momentje, na een regenachtige morgen, zag ik negen larven tegelijk zonnebaden op de toppen van de me buitenplantjes.

Op een brandnetel die vol luizen zit zag ik een hongerige larf aan het werk. De larven wandelden op de bovenzijde van de bladeren, terwijl de meeste bladluizen zich aan de onderzijde van het blad zitten. De larf wandelt naar de bladrand en buigt zich eromheen om een luis te grijpen. Daarbij zetten ze zich op het blad vast met de punt van het achterlijf dat is voorzien van een soort hechtschijfje.

Een bladluis wordt met een snelle uitval gegrepen tussen de stevige kaken en vervolgens tamelijk vlot weg gekauwd. De bladluizen proberen soms te vluchten, maar door hun traagheid maken ze niet veel kans om weg te komen. Ik heb echter wel eens gezien dat een bladluis op de rug van een larve vluchtte en er aan de zijkant weer afwandelde.

Als je de bewegingen van de larven volgt dan lijkt het er op dat ze nauwelijks gebruik maken van hun gezichtsvermogen. De ogen van de larven zijn dan ook veel minder goed ontwikkeld dan bij volwassen lieveheersbeestjes. Vermoedelijk oriƫnteren larven zich op basis van tast en geur. Ze verkennen hun directe omgeving en weten daardoor waar de bladluizen zich bevinden. Regelmatig zag ik een larf vlak langs een groepje bladluizen wandelen zonder er enige aandacht aan te besteden.

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 3 maanden geleden door Monty.