Reageer op: Monty's beestjes safarie

Home De Moestuin Helpdesk voor moestuinders Monty's beestjes safarie Reageer op: Monty's beestjes safarie

#530
Monty
Bijdrager
696 Reputatie punten

Deze fop-bij, wat dus eigenlijk een vermomde vlieg is, lande pal voor de lens toen ik bezig was een kameleonspin te fotograferen. Omdat ik geen vin meer hoefde te verroeren zag de bij de camera schijnbaar niet als een gevaar en ze kroop nieuwsgierig dichterbij. De camera stond al handmatig ingesteld op de korts mogelijke objectafstand (4 milimeter). De fop-bij kroop exact tot daar, dus klik, jeu, ghehehe. Ja je maakt me blij met een fopbij.

Wat vele niet weten is dat vliegen 5 ogen hebben. Naast de twee grote facetogen hebben vliegen ook nog drie bij-oogjes. De facet ogen van een vlieg zijn samengesteld uit zoon 4.000 kleine oogjes. Mensen kunnen beduidend beter ver kijken, en krijgen we onze beelden in een veel hogere resolutie binnen. Maar een vlieg heeft door die twee enorme facet ogen wel een gezichtsveld van bijna 360 graden en ziet zij objecten veel sneller naderen dan de mens. Waar mensenogen hoogstens 30 beelden per seconde kunnen verwerken, kan het vliegenoog binnen diezelfde seconde makkelijk 300 beelden aan. Waardoor een vlieg eventueel gevaar dus tien keer zo snel ziet naderen als een mens zou doen.

Naast de 2 facetogen Die dus 360 graden de omgeving in beeld brengen maar niet kunnen focussen hebben vliegen nog 3 gewone ogen op het voorhoofd in de intervallen tussen facetten. Met deze oogjes kunnen vliegen objecten in de buurt scherper bekijken. De visie van een vlieg wordt dus weergegeven door 5 ogen: 2 facetten – om de omringende ruimte te scannen en 3 eenvoudig ogen om de scherpte en herkenning van objecten aan te passen. Alle 5 de ogen werken dus samen om tot een geheelbeeld te komen.

Ogen van een huisvlieg:

Wist je dat:

– Vliegen primaire kleuren perfect onderscheiden, en ze zijn ook in staat om ultraviolette stralen te onderscheiden,

– Sommige kleuren uit het hele palet worden echter een beetje anders gevangen, daarom worden ze voorwaardelijk als kleurenblind beschouwd,

– Vliegen zien absoluut niets in het donker en slapen daarom ‘s nachts,

– De ogen van een vlieg kunnen alleen kleine voorwerpen onderscheiden, bijvoorbeeld de nadering van een hand, maar ze zien geen groot menselijk figuur of meubilair in een kamer,

– bij mannen zijn de gefacetteerde ogen dichter bij elkaar dan vrouwtjes met een breder voorhoofd.

 

Libellen en bijen hebben de grootste facetogen. Hun ogen kunnen tot 30.000 facetten bevatten!